Światowe leczo.
Może ciężko będzie Wam w to uwierzyć, ale leczo jest potrawą, którą ugotujecie niemal w każdym miejscu na ziemi.
Leczo gotowałam w Kapsztadzie, Japonii, Niemczech i Szwajcarii.
Dodatkowo spełnia wszystkie wymogi delegacyjnej kuchni:
-Jest proste
-Jest szybkie w przygotowaniu
-Jest sycące
-Jest tanie.
Co więc potrzeba do jego przygotowania?
Potrzebne: Garnek, nóż i deska.
I tak jak zawsze.. wersja minimum czyli biedaposiłek 🙂 Wersja optimum , optymalne wykorzystanie przepisu, wersja maksimum.. WYPAS 🙂
Dla podkreślenia światowości dania dodaj Chorizo, Japońską wołowinę polską kiełbasę 🙂
Co do produktów.. Ja wykorzystałam cukinię, marchewkę i pomidory z ogródka Ty kup takie jakie znajdziesz w sklepie. Może być cukinia żółta, zielona, okrągła lub podłużna.. Nie ma ro znaczenia. Jeśli ją rozkroisz i będzie miała duże pestki pozbądź się ich. Tyle.
Ja przygotowałam wersję bezmięsną, ale Ty możesz dodać mięso kurczaka lub kiełbasę. Kiedy jadłam mięso najczęściej w moim leczo znajdowały się kiełbaski wiedeńskie, które dodawałam na koniec 🙂 Teraz często przesmażam do niego wędzone tofu.
Przygotowanie to nic trudnego, zrobi je nawet dziecko.
Pokrój wszystko tak jak Ci pasuje. Lubisz paski, krój paski, lubisz kostkę krój kostkę.
Ja siekam cebulę i czosnek na średnie kawałki a cukinię i paprykę na większe- lubię są jest lekko chrupkie. Jeśli lubisz miększe, poszatkuj na mniejsze kawałki lub duś dłużej.
- Przesmaż na 2 łyżkach oliwy cebulę i 2 ząbki czosnku
(dorzuć kiełbasę lub boczek dla wersji mięsnej) - Dodaj pokrojoną paprykę i marchewkę (marchew możesz zetrzeć wtedy zagęści sos)
- Dodaj cukinię , posól i duś kilka minut
- Dodaj pomidory świeże (2-4) bądź z puszki (cała puszka) i duś aż wszystko zrobi się miękkie ( koło 15 minut)
- Przypraw tak jak lubisz ( ja dodaję paprykę wędzoną, słodką i ostrą oraz suszony czosnek)
- Dorzuć kiełbaski wiedeńskie jeśli chcesz lub przesmażone wędzone tofu.
- Kropka do ręki i smacznego!