Zupa w 15 minut ? Mam aż 4 propozycje!
"Nie mam czasu na gotowanie"
Jedną z najczęstszych wymówek od gotowania jest „nie mam czasu”. W takich momentach sięgamy po jedzenie na wynos, mrożoną pizzę i wiele innych najczęściej gorszych zamienników domowego jedzenia.
Życie w delegacji nauczyło mnie nie tylko gotować elastycznie, ale także szybko.
Wielokrotnie wracaliśmy z wycieczek/pracy bardzo głodni. Zawsze jest pokusa, by jeść coś niezdrowego. Szczególnie kiedy jesteśmy zmęczeni i głodni. A jakby tak umieć ugotować ciepły posiłek w 15 minut ??
Tyle ile przygotowuje się pizza mrożona czy dojeżdża posiłek zamówiony z dowozem ???
Prosto i szybko
Delegacyjne życie naprawdę nauczyło mnie gotować z tego co aktualnie mam/jest dostępne i tam wyposażać kuchenne szafki, by móc ugotować coś na szybko. Szybkie gotowanie stosujemy nie tylko w delegacji. Nawet wydaje mi się, że częściej w taki sposób gotujemy w domu. Dlaczego? Bo w domu nasze życie nie ma harmonogramu, ciężko je zaplanować, nie mamy stałych pór posiłków. Dlatego większość potraw jakie gotuje zamyka się w 30 minutach! Używam także prostych składników, które zazwyczaj mam w domu.
Także dlatego, że na naszą wioskę nie przyjeżdża żaden dowóz! 😉
Więc trochę nie ma wyjścia 😀
Na dziś przygotowałam dla Was 4 zupy, które ugotujecie w mniej więcej 15 minut.
"Tajemnica smaku"
Główną tajemnicą smaku tych dań, jak i wielu moich wegetariańskich zup są stłuczone przyprawy rzucone na ciepłą oliwę.
To pogłębia smak i aromat.
Do takiego zabiegu wybieram:
- pieprz niemielony
- gorczycę
- ziele angielskie
- kolendrę w ziarnach
Głębokiego aromatu dodają także wrzucone na oliwę zioła i warzywa:
- Rozmaryn
- czosnek
- cebula
- liść laurowy
- imbir
- chilli
- kurkuma
Pamiętajmy, że przyprawy dodają nie tylko smaku ale i zdrowia, bowiem wiele z nich działa przeciwzapalnie!
Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach !
Pomidorowa express
Oczywiście przepis na pomidorową już widnieje na blogu (pomidorówka) ale ten jest nieco inny.
Potrzebujemy niewielu składników :
- pomidory w puszce ( lub passata)
- marchew tarta
- pietruszka tarta
- seler tarty
- oliwa
- ziele angielskie/pieprz
- mozarella
Sos sojowy
Może być także- chilli
- czosnek
- kurkuma
Co robimy :
Na 2 łyżki oliwy wrzucamy stłuczony pieprz i ziele.Jeśli chcemy, by zupa miała więcej prozdrowotnych właściwości to także odrobinę kurkumy, posiekany czosnek i nieco świeżej chilli. Po minucie wrzucamy tarte warzywa. dajemy im 2 minuty smażenia. Dodajemy pomidory z puszki. Jeśli potrzeba dodajemy wody. Sól, łyżka sosu sojowego i gotujemy koło 6 minut.
Kiedy warzywa są miękkie doprawiamy czosnkiem suszony, solą i pieprzem. Blendujemy.
Podajemy z mini kuleczkami mozzarelli.
Smacznego!
Wege krupnik express
Potrzebujemy:
- Marchew
- pietruszkę
- nać pietruszki
- seler
- kaszę jęczmienną
- ziemniaka
- ziele angielskie
- pieprz
- sos sojowy
Działamy podobnie.
Na oliwę wrzucamy stłuczone przyprawy. Istotna jest większa ilość ziela angielskiego- koło 6 kulek i koło 12 kulek pieprzu.
Zaraz za nimi starte warzywa i ziemniaczki pokrojone w małą kostkę (1 cm).
Przesmażamy koło 2 minut. Dodajemy lekko osoloną wodę i przepłukaną kaszę ( łyżka na talerz zupy czyli koło 3-4 łyżek).
Gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
Doprawiamy do smaku.
Krupnik potrzebuje koło 2 łyżek sosu sojowego i całkiem sporo soli.
Podajemy z dużą garścią pietruszki zielonej i świeżo zmielonego pieprzu.
Ogórkowa express
Ją gotowaliśmy wspólnie na stories. Można ją ugotować ultra szybko lub szybko.
Jeśli chcemy ultraszybko rezygnujemy z ziemniaków (jeśli mamy ugotowany wcześniej ryż to bajka!
Składniki
- ogórki kiszone wraz z wodą
- sos sojowy
- pietruszka, marchew, seler
- imbir świeży
- przyprawy
Działanie dokładnie to samo!
Na oliwę wrzucamy stłuczone przyprawy i starty imbir (koło 1cm).
Uważamy, żeby imbir się nie przypalił co bardzo lubi. wrzucamy starte warzywa. Smażymy koło 2 minut. Dodajemy ziemniaka pokrojonego w małą kostkę (1 cm), wodę i gotujemy aż do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie ścieramy na tarce ogórki.
Dodajemy do zupy wraz z wodą z ogórków. Gotujemy koło 2-3 minut ( musi zawrzeć). Doprawiamy solą jeśli trzeba, łyżką sosu sojowego i pieprzem.
Podajemy z nacią pietruszki i kleksem śmietany jak ktoś lubi.
Orient express
Ta zupa różni się od poprzednich stylem gotowania i użyciem przypraw.
Nie mamy tu tartych warzyw, a w miejsce ziela angielskiego wkracza kolendra!
Składniki:
- Cebula
- czosnek
- pomidory w puszce
- mleko kokosowe
- makaron ryżowy
- ser typu włoskiego
- oliwa
- cukinia
- przyprawa curry
- kolendra w ziarnach, gorczyca, pieprz
- chilli
- świeża kolendra (nie obowiązkowo)
Tu gotowanie jest bardziej skomplikowane i wymaga więcej naczyń 🙂
Tak naprawdę danie gotujemy w aż 3 garnkach.Wydaje się, że ta zupa jest dłuższa do zrobienia jednak to wszystko dzieje się w tym samym czasie więc przygotujcie 3 naczynia, niech woda na makaron czeka gorąca a w czasie kiedy dusi się cebula wrzućcie na patelnię ser. On potrzebuje chyba najwięcej czasu na zarumienienie.
GANEK 1:
Na oliwę wrzucamy stłuczone przyprawy:
pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki gorczycy ( ja mam żółtą) i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Plus kilka poszatkowanych plastrów świeżej chilli i kurkumy (jeśli masz) i ze 3 ząbki czosnku.
Uważamy, by przypraw nie spalić.
Wrzucamy poszatkowaną cebulę (jedna cała). Dodajemy cukinię pokrojoną w małą kostkę. Smażymy z 2 łyżeczkami przyprawy curry aż będzie miękka. Zalewamy pomidorami z puszki i dusimy koło 5 minut.
Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy z 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem .
PATELNIA:
W tym czasie na oliwie smażymy pokrojony w dużą kostkę i posypany przyprawą curry ser typu włoskiego. Smażymy go aż będzie rumiany ze wszystkich stron.
GARNEK 2:
W tym samym czasie gotujemy makaron ryżowy ( potrzebuje 4 minuty).
PODANIE:
Do miski dajemy makaron ryżowy, zalewamy go zupą a na wierch dajemy smażony ser i kolendrę.
Zajadamy się aż miło!
Zupa w 5 minut ?
Mały gratis ode mnie. Zupa, którą ugotujecie w całe 5 minut.
Jedynie co musicie zrobić to po drodze wstąpić do sklepu po kilka produktów.
Składniki. (dostępne w lidlu)
- Ugotowane buraki (są na dziale warzyw)
- mleko kokosowe
- słonecznik ziarna
- feta
- przyprawy
Na oliwie smażysz poszatkowany czosnek i stłuczony pieprz.
Dodajesz na to kupione ugotowane buraki i mleko kokosowe z puszki. Blendujesz. Doprawiasz do smaku solą , pieprzem, czosnkiem suszonym.
Podajesz posypane słonecznikiem i kostkami sera typu feta.
Smacznego!