Gotowanie

Ryż z jabłkami

To potrawa iście delegacyjna. Nie dość , że produkty do jej wykonania kupicie w dowolnym miejscu na świecie to jeszcze jest ich bardzo mało.. Można więc spokojnie nazwać ją kryzysowym , delegacyjnym ryżem z jabłkami.

To smak domu i dzieciństwa, rozgrzeje w chłodny wieczór, nasyci na szybko w południe, będzie pożywnym śniadaniem a także wesprze Cię kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego a szafki będą puste. Jako , że u mnie w sadzie sezon na jabłka w pełni dziś postanowiłam właśnie tę potrawę ugotować.
Niech was nie zmyli to, że jestem obecnie w domu! Ryż z jabłkami przyrządzam najczęściej za granicą! Po to też w moim zestawie wyjazdowym znajduje się cynamon! (poczytaj o tym TU)

Składniki do wykonania chyba każdy zna, jednak w razie czego napiszę:
Szklanka ryżu suchego ( to porcja dla dwóch osób albo głodomora)
4 starte na grubych oczkach jabłka (o wyjazdowej tarce TU)
łyżeczka cynamonu
cukier/miód/ syrop klonowy/ syrop z agawy (wybierz dowolne)
jak lubicie możecie dodać rodzynki  lub orzechy.

Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko osolonej wody (zapamiętaj tą zasadę przyda Ci się zawsze), dodaj jabłka , posyp cynamonem , zrób fantazyjne zdjęcie i zjedz.
Czy jest coś prostszego??


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.