Faszerowane cukinie
Najlepszy przepis!
Sezon na cukinie w pełni. W ogrodzie mam ich całe zatrzęsienie. Jednak cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, dodatkowo kupisz je niemal wszędzie na świecie! Spełnia zatem wymóg kuchni delegacyjnej.
Faszerowania cukinia będzie świetną kolacją a także lunchem. Zrób jedną więcej a w pracy ugrzej ją krótko w mikrofali.
Cukinię drążymy łyżką. Posypujemy lekko solą, oblewamy delikatnie oliwą.
Farsz:
Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek przesmażamy na patelni.
Dodajemy paprykę
Dodajemy pieczarki i groszek cukrowy.
Smażymy jakieś 5 minut.
Dodajemy suchy kuskus ( 2 łyżki) lub ugotowaną wcześniej kaszę ( jęczmienna, jaglana).
Wkładamy farsz do przygotowanych wcześniej cukinii.
Kładziemy na nie grube plastry pomidora i pieczemy w piekarniku 30 minut w ok 160′
Po tym czasie na cukinie kładziemy ser (starty lub plastry) i zapiekamy aż się rozpuści.
Jemy!