Gotowanie

Faszerowane cukinie

Najlepszy przepis!

Sezon na cukinie w pełni. W ogrodzie mam ich całe zatrzęsienie. Jednak cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, dodatkowo kupisz je niemal wszędzie na świecie! Spełnia zatem wymóg kuchni delegacyjnej.
Faszerowania cukinia będzie świetną kolacją a także lunchem. Zrób jedną więcej a w pracy ugrzej ją krótko w mikrofali.

Do wykona0nia potrzebna patelnia, piekarnik, deska , nóż i łyżka.

Cukinię drążymy łyżką. Posypujemy lekko solą, oblewamy delikatnie oliwą.

Farsz:
Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek przesmażamy na patelni.
Dodajemy paprykę
Dodajemy pieczarki i groszek cukrowy.
Smażymy jakieś 5 minut.
Dodajemy suchy kuskus ( 2 łyżki) lub ugotowaną wcześniej kaszę ( jęczmienna, jaglana).
Wkładamy farsz do przygotowanych wcześniej cukinii.
Kładziemy na nie grube plastry pomidora i pieczemy w piekarniku 30 minut w ok 160′
Po tym czasie na cukinie kładziemy ser (starty lub plastry) i zapiekamy aż się rozpuści.

Jemy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.