Szybkie i pożywne meksykańskie tortille delegacyjne.
To danie gości na naszych talerzach często bez względu na miejsce w jakim się znajdujemy.
Jest szybkie ( koło 20-30 min) , proste, bardzo pożywne, pełne białka i witamin.
Jak działa podział na składniki?
Wersja minimum – czyli tak niewiele potrzeba, by zrobić pożywny posiłek. Jak dodasz składniki z wersji optimum masz optymalny posiłek. Jeśli chcesz posiłek na „wypasie” dodaj także składniki z wersji maksimum i .. co tylko chcesz więcej!
Sprzęt:
Patelnia lub garnek
Nóż , deska do krojenia
Opcjonalnie tarka
Instrukcje:
Kierunek według wskazówek zegara.
1. Przygotuj składniki i pokrój.
2. Zeszklij na oliwie lub oleju czosnek i cebulę. Jak widzisz ja też nie martwię się idealnym krojeniem 🙂
3. Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Podduś. W między czasie zalej soczewicę gorącą wodą.
4. Dodaj soczewicę.
5. Dodaj pomidory i przyprawy(stwórz ostrość jaką lubisz).
Jeśli jest „sezon” dodaj normalne pomidory, ale najpierw pozbaw je skórek.
6. Jak wszystko będzie miękkie a Twój sos gęsty (woda musi odparować więc nie przykrywaj)
Dodaj fasolę i kukurydzę.
7. Umieść kopiastą łyżkę wraz ze startą marchewką i serem na placku tortilli.
Złóż jak kopertę i podsmaż bez tłuszczu na patelni.
Zjedz bez dodatków lub podaj z ryżem- jak wolisz.
8. Zjedz ze smakiem oraz awokado i rukolą 🙂
Smacznego!