Gotowanie

Owoce zapiekane pod pierzynką

To danie to może być zarówno deser na ciepło jak i śniadanie. Może z powodzeniem być podane na ciepło i na zimno a co więcej jest bardzo elastyczne pod względem użytych produktów.

W Iście delegacyjnym stylu!

WERSJA MINIMUMWERSJA OPTIMUMWERSJA MAKSIMUM
owoce
masło
mąka
cukier
Owoce (2-3 rodzaje)
masło
mąka
płatki owsiane
cukier
Owoce
masło
mąka
płatki owsiane
cukier
orzechy

To danie jest elastyczne pod względem ilości produktów, ale także jakich produktów użyjemy.
Przykładowo ja użyłam do zapiekania brzoskwiń i borówek, bo te akurat w domu miałam. Ty możesz użyć jabłek, malin, jagód, gruszek a nawet ananasa!
Co tylko masz!
Możesz także użyć mrożonki z owocami.
Jeśli tworzysz wersje ma maksa możesz dodać dowolne orzechy jakie masz. Ja dałam pokruszone migdały i pekan.

To naprawdę prosty przepis.
Wrzucasz owoce do żaroodpornego naczynia a na to kruszonkę, która tworzysz ze zmieszania( ugniecenia) masła, mąki, płatków owsianych, cukru i orzechów. Zapiekasz ok 20 min na 180 stopni!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.