Gotowanie

25+ pomysłów na posiłki z niczego

Nie chcę nic mówić, ale ani jedna delegacja nie obyła się jeszcze bez gotowania z resztek 🙂 Bo każda delegacja upływa pod znakiem jedzenia tego co jest, planowania posiłków i wyposażania „spiżarki” w podstawowe produkty i nie zostawiania ich..
Koniec delegacji zawsze upływa na dramatycznym zużywaniu zapasów i nie kupowaniu tego czego nie zjemy, jednak i w trakcie delegacji zdarzają się takie momenty kiedy w lodówce pusto lub po trochu wszystkiego..

Tak. Delegacyjne życie to troszkę survival !
Dlatego kuchnia delegacyjna jest elastyczna, prosta, szybka i z łatwo dostępnych produktów. Najlepiej nie za wielu.

Dziś przedstawię, bardzo proste posiłki, które zapewne każdy z Was zna na posiłki z niczego.
Po co przedstawiać pomysły skoro każdy z nas je zna?
Bo nie każdy o nich pamięta!

Wiele razy zaglądałam do niemal pełnej lodówki i trudno mi było wymyślić jakiś sensowny posiłek a co dopiero mając w szafce tylko makaron!

A jednak.. już z samego makaronu można ukręcić posiłek 🙂
To nie będą dania wykwintne.. choć kto wie 🙂 Jednak pamiętajcie to dania z resztek i na przetrwanie oraz zjedzenie zapasów! Nie oczekujcie od nich niczego poza jedzeniem 🙂 Dodatkowo.. sami je modyfikujcie, dodawajcie co tam w szafkach jeszcze macie! Ja kierowałam się tu prostotą wykonania i ilością składników!

Zapraszam jeszcze do starszych wpisów :
Jak nie umrzeć z głodu w drodze 🙂
Delegacyjne desery bez piekarnika

Pomysły

Makaron z masłem i cynamonem

Czy może być prościej? Jednak czasem tak proste danie najbardziej się przydaje…kiedy w szafce masz tylko makaron.. a uwierzcie w ostatnie dni delegacji tak się zdarza!
Dodatkowo wiele razy jadłam sobie taką oto potrawę na lunch.
Potrawę tą można modyfikować.. 🙂
Dodaj śmietanę, jogurt, lub biały ser..
Cynamon zawsze zabieram w delegację w ramach mojego małego pakietu przypraw i w sytuacjach kryzysowych przydaje się jak nic 🙂

Ryż z jabłkiem

Następna potrawa, która powstaje z niczego.. z resztki ryżu w szafce i jabłka.. Tyle starczy jak masz możesz dodać trochę masła, cynamonu i cukru.. Jak nie to jesz sam ryż z jabłkiem. Łatwiej kupić jedno jabłko niż dokupić troszkę ryżu dlatego w razie czego zmień proporcje!
PRZEPIS

Kasza ze skwarkami

To jedna z moich ulubionych bieda-posiłków. Kasza gryczana jest trudno dostępna za granicą, ale w Polsce w ramach kwarantanny.. czemu nie ?
Potrzebne Ci będzie:
-kasza gryczana
-boczek lub tofu wędzone+ przyprawy tj. wędzona papryka
-maślanka lub kefir jak lubisz
Boczek pokrojony w kosteczkę wrzucasz na patelnię i czekasz aż się stopi i mocno zarumieni. Bach na ugotowaną kaszę.
Tofu musisz zamarynować wcześniej i smażyć dłużej na tłuszczu. jednak gra jest warta świeczki. Świetnie imituje boczek!
Upieczony bach na kaszę!

Sos pieczarkowy do makaronu lub kaszy

Produkty:
-pieczarki
-czosnek
-tymianek
-śmietana najlepiej 30% (Choć widzę waszą minę.. tylko 30 daje pyszny, gładki i niesamowicie śmietankowy sos!_ Od biedy jak nie mamy 30 robimy z 18% i 12% (będą kwaśniejsze) , jogurt też się nada, ale jednak będzie się brzydko ścinać podczas gotowania.

Na olej wrzucasz posiekany czosnek, później pieczarki, szczyptę soli i tymianek. Dusisz. Zalewasz śmietaną, solisz, pieprzysz, czekasz aż zgęstnieje i fru na makaron czy kaszę.
Jak masz dorzuć mrożony groszek i natkę pietruszki!

Makaron alio olio delegacyjnie

Nie wiem jak robi się to profesjonalnie. W delegacji smażę na chrupko dużo czosnku mieszam z makaronem, sypię serem i jem.
Jak mam przypadkiem kawałek warzywa lub zioła to dorzucam.

Domowe pesto

Pesto możesz zrobić ze wszystkiego co zielone.
W delegacji niestety nie mam blendera więc pesto mam jedynie kupne, ale to także sposób jak dokupując 1 rzecz zużyć makaron.

W domu możesz użyć (wybierz co chcesz z każdej kategorii)
– liści ( rukola, nać marchwi, nać pietruszki, szpinak, bazylia, liście rzodkiewki, botwina z buraka)
lub suszonych pomidorów/oliwek
– pestek ( słonecznik, dynia, pini itd)
– czosnku (ząbek lub dwa)
– oleju
– sera ( parmezan, grana padano, ale sprawdzi się każdy twardszy ser)
Miksuj i tyle. Oleju wlej tyle , by się zrobiła gładka masa.
Pesto sprawdzi się do makaronu lub posmarowania grzanek z czerstwego chleba.

Naleśniki

Wystarczy woda i mąka.
Ale na wypasie będzie mleko, mąka, jajko.
Plus coś co możesz na naleśnika wrzucić: słoik dżemu, owoce, ser lub syrop klonowy.
Jak dodasz do ciasta starte jabłko i zrobisz je gęstsze masz racuszki.
jak dodasz kakao i banana masz deser na wypasie . Przepis znajdziesz TU

Delegacyjna pomidorowa

To zupa, która zawsze jest na naszych stołach podczas delegacji. Często ratuje nasze głodne brzuchy ciepłym posiłkiem..
Czego potrzebujesz ?
Passaty lub pomidorów w puszce i przypraw. Tyle wystarczy. Jak masz świeże pomidory , ryż i mozzarellę będzie na wypasie.. ale co ja będę Ci dużo mówić.. Na blogu jest cały wpis poświęcony właśnie pomidorowej! PRZEPIS

Zapiekanka ziemniaczana

Kto jej nie lubi!
Czy wiesz , że by ją przygotować w najgorszym przypadku potrzebujesz tylko ziemniaków, przypraw i sera!
Na wypasie będzie jak dodasz wędzone tofu, kiełbaski, cebulę i pieczarki!
Ja moją przygotowuję z podgotowanych plastrów ziemniaka, smażonej na złoto cebuli, i duszonych pieczarek. Jako przyprawy używam liścia laurowego, papryki ostrej, soli i pieprzu. Na górę starty ser i chyba lepiej być nie może!
ps. moim tajnym sposobem jest marynowanie pietruszki w papryce wędzonej i smażenie na chrupko- świetnie imituje boczek i dodaje smaku!

Zupa curry

Uwielbiam zupę curry. Normalnie do jej przyrządzenia używam wielu warzyw, jednak da się ją przyrządzić w wersji mini.
Można wybrać najbardziej powszechne , posiadane warzywa jak np. ziemniaki.
Usmażyć cebulę z czosnkiem i przyprawami (tu ważne będzie curry) , wrzucić pokrojone ziemniaki dodać pomidory w puszce lub passattę (passatę też można pominąć) oraz mleko kokosowe. Doprawić do smaku imbrem, curry, chilli i zupa jest!
Jak masz inne warzywa lub ryż czy makaron będzie pożywniej !

Warzywne Stir fry

To danie ląduje na naszych stołach kiedy mamy w lodówce po kawałku każdego warzywa..
Dzięki temu kawałek brokuła, cukinii czy cebuli zmienia się w pożywne samodzielne danie!
Warzywa marynujemy wcześniej w sosie sojowym, wrzucamy na rozgrzany olej z chilli i imbirem według stopnia twardości, zalewamy większą ilością sosu i tyle. Podajemy z ryżem lub z tym co nam zostało!

Zapiekanki z czerstwego pieczywa

To jest comfort food! Kto nie kocha zapieksów?
Wystarczy czerstwy chleb, pieczarki i ser.
Podgrzane w piekarniku spowodują uśmiech na niejednej twarzy 🙂

Ryż ze słodkim jogurtem.

Przyznam, że to było jedno z moich ulubionych śniadań w Kapsztadzie!
Jogurt o smaku marakuja i ugotowany wcześniej ryż. Tyle wystarczyło, bym była szczęśliwa, kiedy nie jadłam grzanek z awokado oczywiście!

Ps. poniżej domowa wersja jogurt brzoskwiniowy i kasza gryczana (niepalona).

Wrapy z resztek

Tu posiłkuję się tym, że często trzymam w domu paczkę tortilli natomiast w lodówce nie mam warzyw na dużą sałatkę.
Do wrapa zużyjesz mniej warzyw a tak samo się najesz. Dodatkowo, będzie ciekawiej!
Możesz dać co masz w lodówce lub co lubisz w moim wylądowało:
-ogórek
-rzodkiewka
-sałata
-sos czosnkowy (śmietana, majonez, suszony czosnek)
-grilowany na patelni ser hallumi
-papryka

Jak ktoś ma więcej resztek w lodówce może zrobić wrapy meksykańskie PRZEPIS
Ale niech ogranicza Was tylko wyobraźnia!

Tuńczykowa pasta na kanapki

W naszej spiżarni często znajduje się tuńczyk w puszce. To jedna z niewielu ryb którą obecnie jeszcze jem od czasu do czasu a pasta kanapkowa, którą Was zaproponuje jest pyszna! Szczególnie do grzanek 🙂

Tuńczyk w sosie własnym
ząbek czosnku (to ważny składnik, nie pomijaj!)
łyżka majonezu
łyżka masła
pieprz
3 suszone pomidory w oleju

Blendujemy na gładko i wcinamy aż miło!

Zupa z buraka

To także prosta do wykonania zupa z kilku składników.
Potrzebujemy:
Wywar warzywny (woda z sosem sojowym i przyprawami też starczy)
buraki gotowane ( w lidlu do kupienia już ugotowane :))
mleko kokosowe
przyprawy
feta i ziarna

Buraki blendujemy z mlekiem kokosowym i wywarem. Przyprawiamy. Wrzucamy ziarna i fetę . Jemy.

Poczciwa owsianka

Przed pracą nie masz czasu ani jej ugotować ani zjeść.. wiesz co? Teraz masz ten czas!
Ja moją gotuję na mleku a do niej dodaję owoce..
Teraz nie mam zbyt wielu świeżych owoców dlatego rozmrażam maliny, gotuję je na gęsty sos z cukrem i szczyptą cynamonu i dodaję na ciepło do owsianki!

Kasza manna

To smak mojego dzieciństwa. Do jej przyrządzenia w rzeczy samej potrzeba kaszy i mleka!
Przepis na deserową mannę tu -> PRZEPIS

Omlet

Czyli jajecznica dla króla!
Tak to nazywam. Ja osobiście nie jem jajek samodzielnie. Nie lubię. Jednak lubię przygotowywać omlet.
A jedyny omlet jaki jestem w stanie zjeść, to omlet jaki przygotowuje nam nasz przyjaciel Olaf.
To wyższy stopień wtajemniczenia. Napisze o nim specjalny wpis jednak dziś pochylimy się nad omlecikiem z mniejszej ilości składników.

Jak zrobić dobry omlet?
Do wysokiego naczynia wrzuć jajka ( ile chcesz, u mnie to zazwyczaj 4)
dodaj łyżkę mleka i mąki i trzep!
Trzep ręczną trzepaczką długo aż masa pod twoją ręką będzie gładka.

U nas rzadko występuje czysty omlet bez dodatków dlatego wcześniej na patelnię wrzucam ulubione dodatki. W między czasie jak one się smażą ja trzepię jajka. Jak moje warzywa są usmażone wlewam jajka , zmniejszam ognień i czekam.. i czekam. i czekam.. i składam w pół i przykrywam pokrywką i daje mu dojść 🙂

Jakie to są dodatki?
Od klasycznej cebuli lub pieczarek, przez szpinak aż do marchewki, buraka i pora.. Widzę waszą minę.. ale muszę nadmienić, że najlepszy omlet jest właśnie z tymi składnikami na końcu!

Gulasz warzywny

To też sposób na utylizację wielu zaczętych warzyw.
Zdarza się , że w naszej lodówce jest kawałek cukinii, kawałek papryki, 4 pieczarki..Każde te warzywo samodzielnie niewiele znaczy.. jednak kiedy złączysz je razem stworzą pożywne danie..
Jeden z przepisów masz tu-> PRZEPIS
Tu niech poniesie Cię wyobraźnia!
Korzystaj z tego co masz.. dodaj świeże zioła, fasolę z puszki czy oliwki!

Pizza

Masz mało produktów , ale masz czas… Zatem czas właśnie na pizzę domowej roboty! Jeśli masz w domu drożdże i mąkę, to masz wszystko czego Ci trzeba!
Lub.. kup ciasto na pizzę i wykorzystaj do niej resztki z lodówki!
Ja korzystam zawsze z przepisu z kwestii smaku.. O TEGO , ale zajrzyj na inne przepisy, może inny będzie Ci bardziej odpowiadać.
Pizza to też jest świetny sposób na zużycie resztek z lodówki i spiżarki.
Moja ulubiona pizza to taka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami:
Kolejność:
Sos pomidorowy, przyprawy, ser, tuńczyk, suszone pomidory.

Oraz warzywna wegetariańska:
Sos pomidorowy, ser, brokuł, kukurydza, cukinia, pieczarki, ogórek kiszony, zioła.
Jak nie macie lub nie lubicie warzyw wrzućcie na pizzę resztki serów jakie macie w lodówce!

Nie masz drożdży ? Zrób pizzę na czerstwym chlebie czy tortilli!

PS. ja wykorzystuję czas i robię pełną porcję z której wychodzi duża pizza oraz focaccia, którą mogę zjeść na kolację!

Spaghetti Napoli

Włoska kuchnie wielokrotnie przyjdzie z pomocą w kryzysie jako kuchnia prosta i smaczna.
Spaghetti napoli to tego kolejny przykład.
Prosty pomidorowy sos zrobimy z pomidorów w puszce lub świeżych, cebuli, czosnku i przypraw. Jak dodamy soczewicę czerwoną będzie bardziej syte!
Ps. Tu kluczem do sukcesu ponad ilością składników jest długość gotowania i ich jakość. Świetny sos pomidorowy uzyskamy z kilku długo duszonych świeżych pomidorów i dobrej jakości sera, którym zwieńczymy danie 🙂

Kurczak z ziołami

Nie jemy mięsa już od długiego czasu , jednak w czasach kiedy je jedliśmy to danie było jednym z moich ulubionych ! Wiem, że wielu z was je mięso dlatego może ten przepis Wam się przyda.
Spróbuję je odtworzyć z tofu i dam Wam znać czy się udało.
Potrzebujecie :
-Piersi kurczaka
-suszonych lub świeżych ziół (rozmaryn, oregano, tymianem, prowansalskie, plus suszony czosnek i papryka słodka)
-olej
-sól i pieprz
-ryż

Kroicie kurczaka na kawałki , marynujecie w ziołach i przyprawach i oliwie ( łyżka lub dwie) min 15 minut. Smażycie na chrupko na gorącym oleju. Razem z tłuszczem wrzucacie na ryż.
Uwielbiałam do tego jeść mizerię lub sałatę z jogurtem!

Falafele

To nie jest danie delegacyjne, gdyż w żadnym mieszkaniu nie trafił nam się jeszcze blender jednak jest to danie niesamowicie proste, pyszne i pożywne!
Do jego wykonania potrzeba tylko ciecierzycę ( suchą) , cebulę, czosnek i przyprawy. No i większa niż zazwyczaj kapkę oleju na smażenia.
Tyle.
Dodatkowo jeśli wykonasz pełną porcję, będziesz mieć kilka różnorodnych posiłków, bo falafel to bardzo elastyczny dodatek./

Możesz z nim zrobić pity i tortille, dodać do kanapek, dodać do sałatki na lunch, zrobić z nim obiad jak ja poniżej..
Przepis znajdziesz jak zwykle na mojej ulubionej stronie KWESTIA SMAKU

Frytki z warzyw lub obierek

To kreatywne danie z wykorzystania resztek.
Do zrobienia frytek możesz użyć nie tylko ziemniaków, ale i marchewek, buraka, pietruszki czy selera. Te z pietruszki są moimi ulubionymi!
Jeśli obierając warzywa do zupy wcześniej je umyjesz, możesz wykorzystać te obierki i zrobić z nich frytki!
Wystarczy , że zamarynujesz je z suszonym czosnkiem i rozmarynem i upieczesz w piekarniku. Ja uwielbiam je jeść z dipem czosnkowym!

Kisiel, budyń, galaretka

W czasach kryzysowych warto przeprosić się z poczciwym kiślem czy budyniem.. Możesz je zjeść samodzielnie, ale możesz też z nich stworzyć nie lada desery!
Po inspiracje zajrzyj tu->PRZEPIS
Z galaretek możesz zrobić tort.. wymaga on trochę czasu i cierpliwości.. ale tego masz chyba sporo ? Wystarczy wlewać na siebie po kolei różne galaretki czekając uprzednio aż się zastygną. Proste i efektowne!

Chlebek bananowy

To kolejne danie , które można przygotować z niewielu składników a dodatkowo zużyć banany które już wyglądają mniej apetycznie!
Ja korzystałam z wielu przepisów ale osobiście najbardziej do gustu przypadł mi wegański z Jadłonomii.
Przepis TU.

Domowa nutella.

To nie jest opcja delegacyjna. Wymaga użycia blendera. Jednak gdyby nie blender .. jest prosto, szybko i ze składników dostępnych wszędzie..

Proporcje wybieram na oko:
-daktyle ( moczę w ciepłej wodzie)
-nerkowce
-kakao
-duża szczypta soli
– olej kokosowy jeśli całość jest mało kremowa

ps. jak zblendujesz tylko daktyle i kakao z solą i wodą wyjdzie ci pyszny słony karmel. Jak odejmiesz wodę pyszna posypka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.