Work Love Travel

Przez żołądek do zdrowia-> Curry.

Curry to oczywiście nazwa przyprawy, a dokładniej mieszanki około 7 innych przypraw mi.in kurkumy, imbiru, pieprzu, kuminu. To także sposób na przyrządzanie dań kuchni hinduskiej z tą właśnie mieszanką.
Curry jest bardzo popularną potrawą na całym świecie, ale wszędzie smakuje inaczej! Ze względu na swoją popularność i Ty w dowolnym miejscu na świecie dostaniesz składniki do wykonania tej potrawy. Curry może ugotować każdy a jej smak i składniki dostosować do własnych preferencji.
Są jeszcze inne plusy z jedzenia tej potrawy- jej zdrowotne właściwości!
Dzięki składnikom curry jako przyprawy , potrawa ta zbawiennie wpływa na zdrowie.
Najwięcej dobroczynnych działań otrzymasz ze strony kurkumy, której działanie jest przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Czyli na przeziębienie, grypę i inne choroby- zjedz sobie curry! Kurkuma wykazuje także właściwości przeciwdziałania wielu chorobom m.in cukrzycy i chorobie Alzheimera. Niektóre badania mówią nawet w jej działaniu przeciwrakowym!!!
Nie bez wpływu pozostanie dodanie przez nas czosnku, cebuli oraz imbiru, które także mają prozdrowotne właściwości.
Według prawdziwego przepisu,  tego z Indii curry powinno być ostre, ale to wy decydujecie o jego sile!

Sama przyprawa Curry wszędzie smakuje inaczej. Ja osobiście w domu mam cztery mieszanki z czterech stron świata.
Ze Sri lanki, Mauritiusa, Niemiec oraz Japonii i każda z nich smakuje zupełnie inaczej.
Sami też możecie zmiksować swoją własną mieszankę curry! Na początek polecam jednak spróbować kilku gotowych, by dowiedzieć się jakie smaki i aromaty lubicie najbardziej.

Curry to danie bardzo uniwersalne, według mnie możecie do niego wrzucić co tylko macie w lodówce a i tak wyjdzie smaczne!
Możecie do niego użyć także resztek z dnia poprzedniego.. Np. świetnie do tego się nada ugotowany wcześniej kalafior czy brokuł. Pamiętajcie jednak , że warzywa ugotowane wcześniej dodajemy na końcu.

Składniki:

Wykaz składników może wydawać Ci się duży, ale sam decydujesz co wyląduje w Twoim daniu..
Wersja minimum: to musisz mieć, żeby zrobić cokolwiek i cokolwiek zjeść 🙂
Wersja optimum: wybierasz 2-3 warzywa lub jedno jak wolisz, przyprawy i skrapiasz limonką..
Wersja maksimum to jak zwykle wypas.. Możesz zrobić curry z kurczakiem, tofu lub krewetkami a górę posypać orzechami! Oczywiście potrzebujesz też olej/oliwę/ coś na czym przesmażysz początek .

I tak na przykład ja ostatnio zrobiłam curry z :
1/3 batata
małą puszką kukurydzy
1/3 cukinii

Co do konsystencji to wszystko zależy od tego ile warzyw wkroisz i ile mleka kokosowego dasz.
Całe mleko kokosowe + puszka pomidorów = raczej zupa
Pół mleka kokosowego + puszka pomidorów = raczej gulasz
Curry świetnie może być zupą!
Dodajesz do niego makaron ryżowy i krewetki i wcinasz!
Myślę, że zasady są jasne zatem do gotowania!

Marynowanie mięsa:
Pokrój mięso na oczekiwane kawałki. Ja kroję na kostkę.
Wrzuć do miseczki wraz z 2 łyżkami oliwy, imbirem startym (1cm) , ząbkiem czosnku i przyprawą curry oraz skrop to odrobiną limonki. Odstaw na tak długo jak się da. Jak nie masz czasu wystarczy 10 min w ciągu których pokroisz warzywa. Jeśli masz czas wstaw na godzinę czy dwie do lodówki.

Marynowanie krewetek
Obrane krewetki wrzuć do miski. Dodaj czosnek, imbir, oliwę i cytrynę i odstaw na jakiś czas (min 10 minut).. Podsmaż w marynacie nie dodając innego tłuszczu.

Przygotowanie bakłażana:
pokrój na kawałki
posół
odstaw na 10 minut
przepłucz z soli

 

 

Przygotowanie:

1.  Na ok.2 łyżkach oleju ( u mnie ryżowy) smaż 3 poszatkowane ząbki czosnku i całą pokrojoną w kostkę cebulę. W tym momencie możesz też dodać starty imbir tylko uważaj lubi się przypalić.
W tym czasie wstaw do gotowania ryż.
2. Jeśli chcesz zrobić curry z kurczakiem dodaj je właśnie teraz.
3. Jeśli robisz curry warzywne lub z krewetkami dodaj do cebuli i czosnku twarde warzywo ( dynia, batat, ziemniak, a także bakłażan) a potem miększe ( cukinia, kalafior , fasolka szpar, groszek cukr.). Podsmaż lekko posolone oraz z przyprawą curry (pół łyżki)
4. Dodaj pomidory z puszki i duś na wolnym ogniu koło 7 minut.
5. Dodaj mleko kokosowe i duś wszystko do miękkości. W tym czasie dodaj całą resztę przypraw (łyżkę stołową curry, szczyptę kuminu, pół łyżeczki suszonego czosnku, chilli do smaku, pół łyżeczki kurkumy )
6. Jak wszystko będzie miękkie dodaj kukurydzę i soczewicę z puszki jeśli takie warzywa wybrałeś, oraz tofu i duś chwilę by wszystko się zagrzało.
7.  Podawaj z makaronem ryżowym lub ryżem.
8. Jeśli wybrałeś wersję w krewetkami lub orzechami wrzuć je przesmażone osobno bezpośrednio na talerz.

 

Miksuj smaki i składniki!

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *