Work Love Travel

Delegacyjna, kryzysowa zupa pomidorowa..

To zupa, która uratuje Cię w najbardziej kryzysowy dzień, kiedy w lodówce będą pustki.
Zupa, którą możesz ugotować posiadając tylko z 1 składnik!
Tak!
Do ugotowania zupy wystarczy Ci tylko puszka pomidorów..!
To bardzo ekonomiczna, kryzysowa zupa..ale uwierz, zdarzało mi się taką gotować.
Nieraz wracaliśmy do domu na tyle późno, że restauracje i sklepy były pozamykane, a lodówka świeciła pustkami. Puszka pomidorów to must have każdej delegacji!
A więc taka kryzysowa pomidorowa nieraz ratowała nas przed jedzeniem tosta z dżemem zamiast ciepłego posiłku..
To także zupa, którą zdarza mi się gotować w ostatni dzień delegacji kiedy lodówka została już całkowicie opróżniona, a kupowanie nowych produktów nie ma sensu!

Ale pomidorówka to także zupa, którą łatwo urozmaicić i wzbogacić i właśnie w takiej wersji często gości na naszym stole.
Przepis, który Wam proponuję jest wegański, aż do wersji maksimum. Tak więc bez mozzarelli nadaje się dla uczulonych na laktozę i wegan.

Sprzęt:
-Nóż
-Deska do krojenia
-Garnek
-Ew. blender

Pamiętasz jak korzystać ze składnikowni ??
Wersja minimum to minimum produktów, by stworzyć danie do nich dodajemy te z wersji optimum i mamy optymalne, pełne danie, , jak użyjemy wszystkich składników mamy danie na wypasie czyli wersję maksimum. Pamiętaj, to nie apteka! Użyj produktów jakie masz lub jakie lubisz i eksperymentuj!

Zamiast pomidorów z puszki możesz użyć dojrzałych pomidorów malinowych!

A teraz bierzmy się do roboty.
W dużym kryzysie (wersja minimum) wrzuć pomidory z puszki (najlepsze będą krojone ) do garnka, przypraw jak lubisz , gotuj koło 5-10 minut i gotowe!
Jak masz dorzuć ryż lub zjedz z pajdą chleba.
Przyprawy jakich używam to czosnek suszony, sól, pieprz, papryka.

Wersja optimum i maksimum.
1.Usmaż czosnek i cebulę na szklisto.
2.Namocz w gorącej wodzie (min 5 min, maksimum 2h) soczewicę a później ją przepłucz. Dodaj soczewicę do garnka. Przesmaż chwilę.
MAKS-Dodaj warzywa korzeniowe, szklankę lub dwie wody i gotuj do miękkości. (wystarczy 1-2 marchewki , 1 pietruszka, kawałek selera, a wody tyle by zakryć warzywa)
3. Dodaj przyprawy oraz pomidory.
4. Dodaj szklankę wody i gotuj na małym ogniu koło 15 minut.
5. Przypraw do smaku. Ew. zblenduj na krem.
MAKS- Dodaj łyżeczkę octu winnego lub ryżowego.
MAKS– podaj z mozzarellą i bazylią
6. Zjedz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *